Ruxandra Orga-Dumitriu are o poveste care bate filmul. Nu mai este un secret pentru nimeni că vorbim despre una dintre tinerele talente ale literaturii românești. La doar 15 ani, este deja un nume cunoscut, nu doar în țara noastră, ci și în afara ei. În calitate de cea mai tânără scriitoare publicată din România – avea 12 ani când a primit această titulatură – Ruxandra și-a captivat cititorii cu povești pline de imaginație și profunzime. Munca ei nu a rămas însă nerăsplătită, iar ceea ce trăiește acum este o încununare a visurilor pe care le-a urmat cu perseverență, bucurie și inspirație.
Succesul Ruxandrei a trecut și granițele, iar cărțile sale au fost traduse și lansate la New York, marcând un început spectaculos în lumea literară internațională. Și asta nu este tot! – Pentru că fiecare poveste bună merită să ajungă la cât mai mulți oameni, universul imaginar al Ruxandrei va fi transpus într-un film.
Astfel, cartea ,,O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor” va căpăta viață pe marele ecran – transpusă în filmul „Ruxandra și Piatra Armoniei” – un proiect ce promite o combinație unică între animație și live-action, similară marilor producții cinematografice de succes.
„Pentru Ruxandra a fost o surpriză foarte plăcută, ca pentru noi toți. Parcă este ireal ceea se întâmplă! Totul a pornit de la câteva povestioare și în mai puțin de patru ani, s-a ajuns înt-un punct în care nimeni nu visa că se va ajunge”, a declarat pentru Gândul tatăl Ruxandrei, Dan Orga-Dumitriu, medic primar în Medicină Internă, lector universitar la Sibiu, dar și scriitor.
Rolul principal al filmului i-a fost propus tinerei scriitoare, însă momentan Ruxandra nu a luat o decizie, considerând că, în această etapă a vieții ei, se regăsește mai mult în scriitură și mai puțin în filmul actoriei. Cel puțin, pentru moment!
Are însă timp să se obișnuiască cu ideea de a fi protagonistă în propria carte, deoarece filmările sunt planificate să înceapă în primăvara lui 2025.
Theo Thorn, regizorul filmului, descrie acest proiect ca o poveste magică, dar cu un mesaj puternic și actual, unde personajele principale depășesc provocări complexe ce îi ajută să descopere forța interioară și prietenia autentică.
Ruxandra a transmis prin scrierile sale valori puternice, precum curajul, prietenia și acceptarea, într-o lume în care avem din ce în ce mai mult nevoie de astfel de lucruri.
Filmul va duce spectatorii într-o lume fantastică, unde curajul, empatia și determinarea devin forțe magice care susțin personajele în călătoria lor.
Subiectul cărții, devenită subiect de film, este povestea unei fete devotate, care își îngrijește tatăl grav bolnav, și un băiat în scaun cu rotile, descoperind împreună o hartă care îi duce într-o lume magică. Acolo, ei trebuie să restaureze o piatră ancestrală care menține echilibrul între bine și rău în ambele lumi.
„Filmul este o poveste despre curaj, acceptare şi prietenie. Ruxandra și Alexandru, doi tineri aparent diferiți, stabilesc o legătură neașteptată. Alexandru, un băiat cu o dizabilitate fizică, ne arată cum vulnerabilitățile pot deveni surse de putere. El transformă ceea ce alții ar putea vedea ca o slăbiciune într-un atu. Ruxandra, pe de altă parte, pornește într-o călătorie de auto-descoperire, învățând să se prețuiască și să-și depășească propriile limite.
Pe măsură ce povestea se desfășoară, Ruxandra și Alexandru se confruntă cu provocări care le pun la încercare nu doar curajul, ci și valorile morale. Intriga se complică atunci când tatăl lui Alexandru, Andrei, se dovedește a fi antagonistul poveștii.
Această revelație aduce în prim-plan complexitatea relațiilor familiale și modul în care acestea pot influența profund dezvoltarea personală a unui tânăr. Momentul crucial vine atunci când Ruxandra trebuie să decidă cum să folosească Piatra Armoniei. Alegerea ei de a pune binele comun înaintea dorințelor personale marchează maturizarea sa emoțională”, se arată în prezentarea cărții.
Fiecare povestioară a Ruxandrei are darul să aprindă imaginația – atât pe cea a copiilor, cât și pe cea a adulților – dar mai ales să îi îndrume, prin puterea cuvintelor și a scriiturii, pe calea bunătății, iubirii, adevărului, generozității și dreptății.
Cartea preferată a Ruxandrei este „De veghe în lanul de secară.” Își dorește, pe viitor, o carieră în domeniul juridic. Printre pasiunile ei se numără cititul și vizionarea de filme, cântatul la pian, dar și timpul petrecut cu prietenii.
În cadrul numeroaselor campanii desfășurate la nivel de grădinițe, școli, biblioteci, Ruxandra le-a transmis copiilor, de fiecare dată, un puternic mesaj inspirațional.
„Sunt asociată cu expresia «cea mai tânără scriitoare din România.» Da, așa este, cu referire la faptul că, încă de la 12 ani, cele două cărți erau disponibile în prestigioasele librării Cărturești și Humanitas. Mi-aș dori să clarific o anumită imagine ce se poate crea în mintea celor care mă privesc. Să nu credeți că frazele mele curg pline de metafore, rodul a ore nesfârșite de lecturi și scris asiduu.
Nu, mai degrabă îmi doresc să fiu privită ca un copil normal, care muncește, dar se și relaxează, ale cărui calități, în principal creativitatea, au beneficiat și de o conjunctură favorabilă care m-au transformat într-un autor de carte precoce, cu impact inspirațional, educațional și motivațional pentru mulți copii, ceea ce mă bucură enorm.
Peste tot pe unde mă duc, le spun copiilor că eu nu am doar calități, ci și defecte și că, dacă se concentrează pe abilitățile lor, cu ajutorul bunului Dumnezeu, vor reuși. Unii sunt mai buni la matematică, alții la fizică sau istorie, unii la sport, muzică sau șah. Nu contează la ce! Important este să și le dezvolte prin muncă, ambiție și perseverență și să fie conștienți că asta au de făcut. În loc să îi privească pe ceilalți copii cu invidie pentru abilitățile lor, mai bine se preocupă să-și dezvolte propriile calități”, a spus Ruxandra, pentru Gândul.
Cu cele două volume deja publicate, „Povestiri din suflet de copil” și „O călătorie în Lumea Calităților și a Defectelor”, Ruxandra a captat atenția și admirația publicului atât în România, cât și în străinătate.
Este impresionant faptul că cele două volume se regăsesc pe rafturile celor mai prestigioase librării din România, dar și la editura Virgo eBooks din New York.
Aceste lucrări au fost integrate cu entuziasm în programele educaționale din școli, povestioarele ei fiind folosite de către profesori ca instrumente didactice valoroase.
„Ruxandra și Piatra Armoniei” va fi mai mult decât un film de aventuri, ci o poveste despre depășirea limitelor și despre magia de a crede în tine și în cei din jur. Într-o lume în care barierele sunt înfrânte prin curaj și empatie, Ruxandra este exemplul că poți să fii erou atât în paginile unei cărți, cât și în viața reală.
Ruxandra reprezintă un exemplu remarcabil al generației sale, demonstrând că vârsta nu este o barieră atunci când vine vorba de a face o diferență semnificativă în lume.
Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unității și identității naționale și își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.
În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.